Haal het maximale uit je fietsplezier met Bikefitting

door | feb 18, 2019 | fietspositie | 0 Reacties

Bikefitting. Het is een relatief nieuw fenomeen in de wielerwereld, en een hele mooie toevoeging voor de fietsenmakers. Waar zij zo’n 15 jaar geleden aan de slag gingen met een loodje aan een touwtje en veel op het fietsenmakersoog deden, is het vandaag de dag heel anders. Met de huidige technologie kan alles gemeten worden. En ja, meten is weten. Een fietsmeting kan helpen om blessures te voorkomen en jou het optimale fietsplezier te geven. Als een van de eerste mocht ik de Bikefitting van Retül bij Van Scheijndel Wielersport uitproberen. De uitslag? Een mooie middag waar ik veel over mijn fietspositie heb geleerd.

Een niet optimale fietspositie levert klachten op

Al ruim 20 jaar zit ik op de wielrenfiets en in deze periode heb ik nog nooit een Bikefitting gedaan. De fietsafstelling van mijn racefiets stond dus nooit echt optimaal. En dat merkte ik vooral in criteriums, oftewel de rondjes rond de kerk die bijna in elk dorp in Nederland worden georganiseerd. Tijdens deze wedstrijden wordt er veel van je lichaam gevraagd. Het is constant aanzetten na een bocht, waarbij er veel kracht uit de benen en de romp moet komen. Als je dan geen goede fietspositie hebt, krijg je last van je rug, schouders, handen, knieën en voeten, wat ik toen geregeld had.

 

Ervaar jij dit nu ook tijdens het fietsen? Dan is een Bikefitting zeker een aanrader!

Wat heb je nodig voor een Bikefitting?

Om een goede fietsmeting te doen heb je het volgende nodig:

  • Je eigen racefiets
  • Je eigen wielerschoenen
  • Wielerkleding
  • Een portie geduld

Een portie geduld? Ja een portie geduld. En dat bedoelen we niet negatief, maar een Bikefitting bij Van Scheijndel Wielersport is niet binnen een uurtje klaar. De reden daarvoor is vrij simpel. Je wordt namelijk van top tot teen opgemeten en er worden veel testjes gedaan. Alles om een zo goed mogelijk resultaat te boeken in de fietsmeting. Je moet met ongeveer 2,5 a 3 uur rekening houden.

Klaar voor de start…

Om te beginnen moet er een vragenlijstje worden ingevuld. Heb je lichamelijke klachten, gebruik je medicatie enz. Na het vragenlijstje begint de fitting echt. De Bikefitting ruimte van Van Scheijndel Wielersport is echt top. Hij heeft namelijk zijn kelder omgebouwd tot Bikefittingruimte. Hierdoor heb je privacy en kan de fitter zich volledig focussen op jou, zonder dat die wordt gestoord door klanten of collega’s. In deze ruimte staan een Smarttrainer met jouw fiets erop, een massagetafel, een bankje en een TV waar je de resultaten direct op kan zien.

En dan begint de meting echt

Als eerste worden er een aantal leningheidstestjes gedaan. Hoe ver kan je jouw knie buigen, hoe ver kan je jouw voeten strekken enz. Daarna mag je plaatsnemen op het bankje, waar je drukpunten van je billen en voeten worden gemeten. En dan begint de show echt. Met een metingsapparaatje wordt de omtrek van de racefiets in het systeem van Retül geplaatst. Als dit klaar is mag je op je fiets stappen. Je krijgt een bewegingsharnas aan, die over het gehele lichaam wordt geplakt. En dan is het fietsen maar!

Al snel ziet het systeem verbeteringen en is het een kwestie van aanpassen. Even van de fiets, zadel omhoog, een kortere stuurpen erop. Toch misschien een ander zadel? En misschien schoenzooltjes? Echt alles wordt gemeten, bekeken en daar waar het resultaat oplevert aangepast. Door middel van de TV kan je zelf meekijken wat die aanpassingen doen en of het echt een verbetering oplevert. Dat is echt een dikke pluspunt!

Het resultaat van de Bikefitting

Het zadel 1 centimeter omhoog, een stuurnok die 2 cm korter is en het zadel 1 cm naar achter. Dat was de uitslag van mijn fietsmeting. En is dat te merken? JA! Nu ik al een tijdje op de nieuwe fietspositie en het is te merken. Het zit comfortabeler, relaxter en ik merk dat ik mijn kracht beter kwijt kan. En het belangrijkste is natuurlijk: Ik fiets pijnloos rond.

Wij adviseren een fietsmeting

Heb je last tijdens het fietsen? Of heb je pijn? Dan is een fietsmeting zeker een aanrader. Het verminderd de kans op blessures en je fietst een stuk relaxter. Er zijn diverse systemen fietsmetingen en ook aardig wat mensen die Bikefitting aanbieden. Hierdoor zie je soms het bos door de bomen niet meer. Waar wij wel volledig achterstaan is de formule van Retül in combinatie van de ervaring en kennis van Van Scheijndel Wielersport. Ze weten waar ze het over hebben en kunnen door middel van het systeem een goede Bikefitting uitvoeren. Maar in onze ogen is er meer nodig dan alleen een goed systeem. Namelijk gevoel van de renner zelf. En dat verliezen deze mannen niet uit het oog!

Wieleradvies.nl » Fietspositie » Haal het maximale uit je fietsplezier met Bikefitting

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons