Zo kom je van zadelpijn van af!

door | mei 13, 2019 | fietspositie | 1 reactie

Heb jij last van een zere kont tijdens het wielrennen? Dit kan een aantal oorzaken hebben die hieronder worden uitgelegd, en belangrijker nog wat je eraan kan doen om zadelpijn te voorkomen!

1. Zitvlees kweken

“Zadelpijn? Je moet zitvlees kweken” . Dit is het eerste wat je te horen zal krijgen van je wielermaten als je zegt dat je last hebt van zadelpijn. Dit is ook grotendeels waar. Jouw lichaam moet wennen aan het zitten op de zadel. Als je op je zadel zit dan zit je veel meer op je zitbeentjes dan als je bijvoorbeeld als je op een stoel zit. Het is dus een kwestie trainingsduur opbouwen en je lichaam te laten wennen aan je zadel. Ga zo af en toe staan tijdens het fietsen. Zo haal je de druk van je zitvlees en wordt de doorbloeding door de huid beter.

2. Verkeerde fietsafstelling

Het kan zijn dat je fiets verkeerd is afgesteld. Je zit bijvoorbeeld te laag met het zadel, waardoor er veel druk op je zitvlees komt. Of je zit juist te hoog, waardoor je veel gaat schuiven en je huid daardoor geïrriteerd raakt. Om dit te voorkomen is het aan te raden om eens een Bikefitting te doen. Door een Bikefitting kom je er achter wat je ideale fietspositie is en zal de Bikefitting zadelpijn voorkomen. Lees meer over Bikefitting in ons artikel Wat is een Bikefitting?

3. Zadelkeuze

Zadelkeuze is een hele belangrijke om zadelpijn te voorkomen. Een goed zadel van je wielervriend(in) hoeft nog geen goed zadel voor jou te betekenen. Er zijn heel veel soorten zadels op de markt die allemaal verschillen qua hardheid en breedte. Een harder zadel voorkomt bijvoorbeeld dat je minder schuift en dus de kans op huidirritatie verkleint. Ga bij keuze voor een zadel dan ook niet voor het mooie, maar voor het comfortabele en laat je goed informeren door de plaatselijke fietsenmaker. Mocht je echt 100% zeker weten welk zadel je nodig wilt hebben kan je natuurlijk een Bikefitting doen.

4. Voorkom zadelpijn door het dragen van een fietsbroek

Een fietsbroek is zeker een must bij de strijd tegen zadelpijn. In een fietsbroek zit een zeem die als een extra kussen om je billen heen vormt. Deze zeems zijn er in vele soorten en maten en ook voor elk geslacht is er een aparte zeem. Laat je dan ook altijd goed adviseren door de fietsenmaker welk zeem bij jouw fietsstijl past.
Met het gebruik van een fietsbroek moet je geen onderbroek aantrekken tijdens het fietsen. Een onderbroek gaat schuren waardoor je huid geïrriteerd raakt en je meer zadelpijn gaat krijgen.

Tips om zadelpijn te verminderen:

  1. Geef je huid de kans om te wennen aan het wielrennen.
  2. Controleer of je zadelwaterpas staat.
  3. Kijk of je goed zit. Basisregel is dat je met de punten van je tenen van beide voeten de grond kan aanraken
  4. Gebruik een fietsbroek en was deze na iedere(!) fietsrit.
  5. Doe geen onderbroek tijdens het wielrennen.
  6. Verzorg je huid goed. Sudocrème helpt goed bij een geïrriteerde huid.
  7. Ga regelmatig even staan als je fietst.

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons