Wielrennen in tijden van corona. Wat kan wel en wat kan anders?

Vele blogs zijn mij al voor geweest met een artikel te wijden over wielrennen en deze coronacrisis. Nu had ik kunnen denken: laat maar, genoeg erover geschreven. Maar toch kan ik het niet laten om er ook wat over te schrijven. Wielrennen in tijden van corona vergt enige aanpassingen en nu we al een paar weken onderweg zijn in de lockdown vinden sommige het toch moeilijk om zich aan te passen. Zo worden er nog altijd groepjes wielrenners gespot en zijn er wielrenners die nog steeds intensieve trainingen afwerken. Daarom nog 1 keer duidelijk de afspraken, tips en alternatieven!

Let goed op je gezondheid

Oké laten we met het grootste cliché van dit moment beginnen: let op je gezondheid. Nee maar echt, let op je gezondheid! Dus put je lichaam niet te ver uit, sla even zware fietstrainingen of lange duurritten over. Een zware training of een lange duurrit vraagt veel energie van je lichaam en het heeft invloed op je immuunsysteem. Die wordt namelijk minder na zo’n intensieve training. Kijk maar hoe ziektegevoelig je zelf bent als je in topvorm bent. Of wanneer een topsporter dit is. Een verkoudheidje of griepje is dan zo gevat! Dus mijden die trainingen. Daarentegen kan je natuurlijk wel minder intensieve trainingen doen of core-stability trainingen. In de blog core-stability trainingen voor wielrenners vind je een paar leuke oefeningen!

Eet gezond

Nu is gezond eten cruciaal voor een sporter, maar in tijden van corona is het nog belangrijker. Gezonde voeding helpt aan een gezond lichaam, betere weerstand en meer energie. Maar wat is nu gezonde voeding? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld, maar gebruik hierbij je boerenverstand. Wat meer groente, fruit en noten. En misschien een vleesloze dag proberen?

Intelligent wielrennen

Minister-president Mark Rutte heeft het constant over de intelligente lockdown. We mogen nog best veel, maar moeten wel zelf goed opletten wat we doen. Daarom word ik best een beetje pissig als ik op de tv zie dat aankomend paasweekend populaire fietsweggetjes worden afgesloten vanwege groepjes wielrenners die zich het afgelopen weekeinde niet aan de regels hielden. Hebben sommige het dan echt niet begrepen? Voelen sommige zich dan echt verheven boven de wet? Voor degene die vorige week toch nog met groepjes dicht op elkaar gingen trainen nog een keer:

Ride solo

Ja je mag met max 2 renners fietsen, maar dan moet je wel op 1,5 meter afstand achter elkaar gaan rijden. Dan kan je beter gewoon even alleen gaan fietsen. Muziekje in je oren (niet te hard, want je moet het overige verkeer wel blijven horen) en genieten van het heerlijke weer!

1,5 meter

Houd zoveel mogelijk die 1,5 meter afstand bij het inhalen. Ga ook niet in iemands wiel zitten als je wordt ingehaald. Gewoon op gepaste afstand blijven rijden!

Alleen trainen als je helemaal fit bent

Een klein verkoudheidje. Dan kan je toch wel even buiten trainen? Doe het nu niet! Blijf gewoon lekker thuis en doe wat core-stability oefeningen. Maar buiten fietsen is even not done.

Tuffen

Lekker je neus even legen of die rochel op de grond tuffen. Het is voor sommige heel gewoon, maar voor nu kan het even niet. Het coronavirus verspreidt namelijk zich via speeksel en slijm. Neem dus even een papieren zakdoek mee om je neus te legen en gooi deze thuis weg.

Doe geen gekke dingen

Doe geen manouvers zoals nog nèt even die familie op de fiets inhalen of door donkeroranje (lees rood) rijden. Er staat al genoeg druk op onze kanjers van de zorg. Zij zitten niet echt niet te wachten op een wielrenner die in de kreukels ligt omdat die alle risico nam voor zijn Strava. Doe gewoon normaal.

Ontwijk drukke fietsroutes

Probeer eens een ander fietsrondje. Wij zijn gezegend in Nederland met een onwijs goed fietswegennetwerk, dus doe daar je voordeel mee!

Laten we afspreken dat we hier ons aan houden. Want misschien denk je wel: ach het kan allemaal wel, zo erg is het niet. Als iedereen zo gaat denken dan kan het zomaar zijn dat de lockdown nog strenger wordt en iedereen thuis moet blijven. Wil je toch nog in grote groepen fietsen ga dan Zwiften! Op Zwift kan je virtueel met elkaar fietsen en uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit ook heel leuk is om te doen.

De koers win je in bed!

Misschien wel de bekendste wieleruitdrukking van Nederland en prima geschikt voor deze coronacrisis. Zorg dat je goed je rust pakt en verzorg jezelf goed. Dus na een training meteen je vieze wielerkleding uit en stap lekker onder de douche. Neem een gezonde herstelmaaltijd, rust uit en pak extra uurtjes slaap, zodat je lichaam goed kan herstellen.

Motivatie houden in deze tijd

Motivatie houden is in deze coronacrisis best wel lastig. Vooral voor wedstrijdrenners of wielrenners die naar een evenement toe hebben geleefd en die nu in onzekerheid leven. Gaat de wedstrijd of fietsevent nog wel door? Feit is nu eenmaal dat we sowieso tot 1 juni geen wielerevents hebben en wie weet wel langer. Dus hoe houd je de motivatie erin?

1. Variëren

Pak naast je racefiets ook eens je crossfiets/MTB en ga offroad. Daarnaast is het ook goed om aan je kracht te werken. Core-stability is een prima oplossing. En ook even hardlopen of touwtje springen kan een prima variatie zijn. Het helpt bij om de racefiets over een tijdje niet “saai” te vinden.

2. Go virtual

Vroeger was een uur op de Tacx al afzien. Niet omdat het zo zwaar was, maar omdat het super saai was. Nu daarentegen is het gewoon supergaaf! Op online platforms zoals Zwift kan je helemaal los! En zoals ik net al typte: Je kan op Zwift met je vriendengroep prima rijden. Het enige wat je nodig hebt is een smarttrainer, een laptop,tablet of smartphone en een Zwift account en je kan gaan.

3. Een beetje competitie

We zagen afgelopen weken wielrenners die elkaar gek maakte met vele kilometers op 1 dag. Of dit nu verstandig is laat ik in het midden, maar een beetje competitie hebben sommige nodig. En nee, dit artikel wordt niet gesponsord door Zwift, maar ook hier biedt Zwift een goede oplossing. Er worden namelijk online races gehouden. Leuk om er eens aan mee te doen en je moraal een boost te geven.

 

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons