Fietsketting smeren

door | mei 24, 2019 | materiaal | 0 Reacties

Je fietsketting smeren is een noodzakelijk klusje die je geregeld moet bijhouden. Een goed ingesmeerde en schone fietsketting zorgt voor minder wrijving in je aandrijving en je kan langer genieten van je ketting en je tandwielen. Wij leggen wanneer jij de ketting van jouw racefiets moet smeren en hoe je de fietsketting in vier stappen kan smeren!

Fietsketting smeren met droog en nat weer

Hoe vaak je jouw fietsketting smeert is sterk afhankelijk van het weer. Bij slecht weer zal je vaker je fietsketting moeten smeren dan bij droog weer. Maar wanneer bij welk weertype?

Fietsketting smeren bij droog weer

Vaak wordt de fietsketting bij droog weer minder vaak schoongemaakt en gesmeerd. Toch is het belangrijk om dit goed bij te houden! Stof en vuil zal op de ketting komen en hier aan gaan hechten. Als je dan niet geregeld je ketting geregeld schoonmaakt zal het vuil en stof ophopen, wat de slijtage zal versnellen. Het is dan ook aan te raden om wekelijks even je ketting goed schoon te maken en in te smeren.

Fietsketting smeren bij nat weer

Voor de meeste van jullie is het wel bekend wat er gebeurd als je de fietsketting niet schoonmaakt na een ritje in de regen. De ketting gaat roesten en de eerstvolgend dat je jouw racefiets pakt zal de ketting enorm kraken. Daarom is het aan te raden om na een rit in nat weer direct de ketting schoon te maken en in te vetten.

Fietsketting smeren in vier stappen

Benodigdheden:

– Ontvetter
– (oude) doek
– Droge doek
– Kettingolie

Stap 1: Maak je tandwielen schoon

Om de ketting goed schoon te krijgen moet je eerst de tandwielen schoonmaken. Dit kan met wat ontvetter en een borstel. Doe wat ontvetter op je tandwielen en borstel daarna goed het vuil tussen de tandwielen weg. Spuit daarna de tandwielen met de tuinslang schoon en maak de tandwielen goed droog. Ook je derailleurwieltjes moet je goed schoonmaken. Hier blijft altijd veel vuil op plakken en ook je voorbladen moet je niet vergeten schoon te maken!

Stap 2: Maak je ketting schoon

Je ketting schoonmaken kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld met wat reinigingsvloeistof en een oude doek. Doe wat reinigingsvloeistof op het doek. Pak de ketting stevig vast en trap dan naar achter.
De tweede manier is met een speciaal kettingreinigingsapparaatje, die verkrijgbaar is bij de plaatselijke fietsmaker. Door de borsteltjes in de kettingreinigingsapparaatje kan je de ketting beter schoonmaken dan een oude doek en het is veel makkelijker. Je plaatst het kettingreinigingsapparaatje met daarin wat reinigingsvloeistof op de ketting en je trapt een aantal keer naar achter. Dan haal je het  kettingreinigingsapparaatje er weer af en maak je met een oude doek je ketting droog.

Stap 3: Fietsketting smeren

Zorg dat je ketting goed schoon is. Nieuwe olie smeren op een vieze ketting is zinloos. Kies de kettingolie voor de juiste weersomstandigheden. Je hebt namelijk kettingolie voor droog weer als voor nat weer.

Aan de bovenkant de zijkanten

Druppel de olie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting. Smeer zuinig terwijl je de ketting een aantal keer rond draait. Laat de olie tussen de zijplaatjes glijden en niet bovenop de ketting zelf! Laat de zwaartekracht zijn werk doen en knijp niet in het flaconnetje!

Stap 4: Overtollige olie weghalen

Nu de ketting is gesmeerd moet je nog 1 keer de ketting met een schone doek schoonmaken. Zo haal je de overtollige olie van de fietsketting en kan jij er weer (mits het niet regent) een paar honderd kilometer er tegenaan!

Tip van de expert: Maak je ketting schoon met diesel. Diesel verwijderd al het vuil van de ketting. Maak daarna wel de ketting grondig schoon!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Volg ons