Oud fenomeen duikt op in tijden van corona: wielrenners zonder helm

Nu heel veel Nederlanders niet meer naar de sportvelden of sportschool kunnen zoeken zij naar alternatieven. De racefiets is daar één van. En dat merk je ook wel op de fietspaden. Oké het is zomers altijd wel druk met wielrenners, maar nu lijkt het er op dat er nóg meer wielrenners op de wegen te vinden zijn. Zolang iedereen zich aan de regels houdt is het niet erg, echter zie ik één oud fenomeen weer opduiken die mij totaal niet zint: De wielrenner zonder helm.

Waarom dan een helm?

Een fietshelm is (helaas) niet verplicht als je gaat wielrennen. Maar toch kan dat stukje piepschuim van 250 gram op je hoofd je leven redden. Het zit namelijk zo: Als je valt zorgt je helm ervoor dat jouw hoofd niet direct in aanraking komt met de grond. Daarnaast absorbeert de helm de klap, waardoor het erger voorkomt. Volgens de KNWU kan een fietshelm de kans op hersenletsel met 35% verminderen als je op je hoofd valt. Het SWOV (Het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek) zegt zelfs dat een fietshelm het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan 65% vermindert. Dit zijn cijfers gebaseerd op een snelheid van 20 km per uur, en oké ik weet dat de meeste wielrenners harder fietsen. Maar het vermindert wel de kans op zwaar hersenletsel of zelfs erger. Dus waarom zou je dan het risico nemen om geen helm te dragen? Is wielrennen zonder helm in jouw ogen stoer? Of word je hoofd dan egaal bruin?

Mij overkomt het niet!

Deze reactie hoor je vaak. Maar zoals ik eerder aangaf: het is drukker op de fietspaden. Niet alleen met wielrenners. Ook hardlopers, skeeleraars, mensen op een E-bike, wandelaars en noem het maar op. Nu mag ik mezelf een vrij ervaren wielrenner noemen die al zo’n 21 jaar wielrent. Maar ook ik ervaar vaak genoeg nog gevaar op de racefiets. Een hond die een onverwachte move maakt, een E-biker die plots uit een steegje komt zetten en zonder te kijken wilt oversteken, een auto die op een rotonde afslaat en mij daarbij over het hoofd ziet. Het zijn zo wat voorbeelden die ik de afgelopen tijd heb meegemaakt en waarbij het gelukkig goed afliep, maar als ik niet alert was geweest had ik gelegen zonder dat het mijn fout was geweest.

Misschien dat je dit artikel nu leest en denkt: Ja Rick, wat zit je nu te zeuren? Vroeger deden we het allemaal zo. Klopt! Maar vroeger dachten we ook dat de aarde plat was. Door de jaren heen leren we steeds weer nieuwe dingen. We beschikken nu over  kennis en data die we pakweg 20 jaar geleden niet hadden. Er zijn helaas al te veel slachtoffers gevallen die geen helm op hadden. In trainingsritjes en in wedstrijden. Wat te denken aan Fabio Casartelli (24 jaar),  Manuel San Roma ( 22 jaar) en Andrej Kivilev ( 29 jaar). Alle 3 geen helm op en alle drie bezweken aan een schedelfractuur. Voor de UCI was na de val van Kivilev de maat vol en besloot in 2003 een helmplicht in te voeren bij wielerwedstrijden. Dus als we dit weten, waarom dan nog het risico lopen? Doe gewoon een helm op. Het is voor je eigen veiligheid!

Een goede fietshelm redt levens

Is elke fietshelm dan direct goed? Helaas niet. Stel je bent al een keertje gevallen waarbij de fietshelm de grond aanraakte. Dan kan het wel eens zijn dat je fietshelm niet meer deugt, omdat de helm is ingedeukt of dat er een scheur in zit. Hierdoor is je fietshelm onbruikbaar, omdat de bescherming totaal verdwenen is. Controleer je helm dan ook als je bent gevallen op deuken en scheuren.

Heb je een flink verouderde helm dan is het ook verstandig om je helm eens te vervangen. Natuurlijk gaan helm fabrikanten zeggen dat je na 3 à 5 jaar je helm moet vervangen, maar dat is puur uit verkooptechnisch oogpunt. Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd van de helm geen invloed heeft op de beschermende werking. Impact en blootstelling aan water en UV-straling hebben dat wel. Het blijft dus verstandig om je helm na een tijdje te vervangen.

Wees alert en gebruik je kop: Doe een helm op!

Dus voor alle beginnende wielrenners en de oudere meneren die ik ook vaak zonder helm tegen kom: wees in het verkeer alert, maar ga vooral snel naar de plaatselijke fietsenmaker en koop een goede fietshelm. Voor een paar tientjes kan dat stukje piepschuim je leven redden!

 

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons