Pijnlijke voeten tijdens het wielrennen

Sommige wielrenners kennen het gevoel wel. Je bent lekker aan het fietsen, niets aan de hand. Tot na een uur à anderhalf. Een branderige pijn aan je voeten. Pijnlijke voeten tijdens het wielrennen kan heel vervelend zijn. Wat veroorzaakt het en wat kan je eraan doen?

 

Pijnlijke voeten tijdens het wielrennen

Tijdens het wielrennen komt er veel druk te staan op de voorvoet/bal van de voet. Dit komt doordat op dit punt de kracht wordt overgebracht naar de fiets. Hoe harder je op je pedalen “duwt” hoe meer druk er op je voorvoet komt te staan. Door de voorvoet lopen verschillende zenuwen die daar gevolgen van kunnen ondervinden, wat kan leiden pijnlijke voeten tijdens het wielrennen. Daarnaast is een bekende feit dat een voet uitzet met warm weer. De aders gaan uitzetten om warmte te verliezen. Dat leidt ertoe dat het bloed en het vocht zich gaat opstapelen in de voeten, die het laagste punt van het lichaam zijn. Het lichaam heeft moeite om dit weer af te voeren, waardoor de voeten dus uit gaan zetten.

Nu we dit weten, kunnen wij eens bekijken waarom de voeten pijn doen tijdens het fietsen.

 

Te smalle fietsschoenen

Zoals gezegd zet de voet uit als het warm weer is. De voet moet dus ruimte hebben om uit te kunnen zetten. Als dat niet zo is worden zenuwen samengedrukt tussen de botten van de voorvoet. Dit veroorzaakt pijn. Let dus goed op bij aanschaf van fietsschoenen op de breedte. Zit je voet al tegen de rand of iets over het randje van de fietsschoen, dan is je de schoen misschien iets te smal. Verder is het belangrijk om te weten dat een aantal merken over het algemeen bekend staan als door hun smalle fietsschoenen. Sidi is er zo’n merk die bekend staat om haar wat smallere schoenen. Lake daarentegen heeft weer bredere fietsschoenen.

Als je nieuwe fietsschoenen gaat passen haal dan de binnenzool uit de fietsschoen en ga hier op staan. Ga je met de zijkanten van de voet over de zool staat dan is deze eigenlijk te smal en zal er druk op de zenuwen in de voorvoet ontstaan.

 

Te brede fietsschoenen

Overal waar het woordje ‘te’ voor staat is vaak geen goed teken. Ook in dit geval. Bij te brede fietsschoenen gaan de tenen klauwen, waardoor er meer druk ontstaat op de bal van de voet. Dit kan leiden tot zere voeten tijdens het fietsen.

 

Schoenplaatjes

Zoals gezegd komt er veel druk te staan op de voorvoet. Het is dus ook belangrijk om goed te kijken naar de schoenplaatjes onder de fietsschoen. Kleine schoenplaatjes zorgt  voor een grote piekkracht op de voorvoet. Grotere schoenplaatjes, zoals Shimano SPD SL, zorgen weer voor minder grote de piekkracht. Daarnaast kan door een slechte afstelling van het schoenplaatje op de verkeerde plek van de voorvoet druk komen, wat pijn kan veroorzaken. Daarom is het verstandig om je schoenen te laten af stellen door een specialist.

 

Buiten- en binnenzolen

Ook de materiaal waarvan de zool van de fietsschoen is gemaakt kan helpen om pijnlijke voeten bij het wielrennen te voorkomen. Een carbon zool is stijver dan een kunststoffen zool, hierdoor wordt de druk beter verdeeld over de gehele voetzool waardoor er minder piekdrukken ontstaan onder de bal van de voet.

Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de binnenzool van de fietsschoen. Deze kunnen op maat worden gemaakt. Een aangepaste binnenzool  sluiten goed aan op de boog van de voet en corrigeren zij de voetstand en het ‘bewegen’ van de voet. Ook zorgen de aangepaste binnenzolen voor een optimale drukverdeling onder de voet. Aangepaste binnenzolen kunnen bij een specialist worden opgemeten en worden gemaakt.

 

Andere invloeden

Pijnlijke voeten tijdens het wielrennen kan ook ontstaan door de stand van het zadel. Te hoog of te laag zitten op de fiets zorgt voor een verkeerde druk op de voet.  Ook sokken kunnen een invloed hebben. Een dunne zomersok ventileert beter en heeft minder ruimte nodig dan een dikke sportsok. Investeer dus ook in een goed paar fietssokken!

Wieleradvies.nl » wielerkleding » Pijnlijke voeten tijdens het wielrennen

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons