Welke wielerkleding trek je aan bij welke temperatuur?

In de vroege lenteperiode of met herfst kom je ze weer tegen. Wielrenners in een korte broek en kort shirt, terwijl de temperatuur schommelt tussen de 8 en 15 graden. Brr.. Van het idee al krijg ik het spontaan koud! Maar welke wielerkleding moet je aan bij welke temperaturen? Wat zijn de vuistregels hiervoor? Wij leggen het uit!

Wielerkleding met temperatuur 20° C+

Met dit weerstype kunnen we alles kort houden. Dus een korte broek en een kort shirt is dan natuurlijk meer dan voldoende om aan te  trekken. Sommige wielrenners vinden het fijn om een zweetshirt aan te trekken, andere niet. Het voordeel van zweetshirt is dat ze wegens de specifieke textuur makkelijk zweet afdrijven en zelfs een koelend effect hebben, maar ook de nieuwe wielershirts doen dit. Daarnaast zijn deze shirts ook vaak beschikbaar met een lange rits. Heerlijk als het warm is en je jouw shirtje wat meer wilt openritsen!

Krijg je last van pijnlijke voeten met het warme weer? Dit kan door meerdere dingen komen, wat te lezen is in de handige wielren tips over pijnlijke voeten. Een oorzaak kan zijn (te) smalle schoenen. Een schoenenmerk die vrij smal vallen is Sidi. Mocht je nu brede voeten hebben kan je eens de fietsschoenen van Lake proberen. Wil je meer weten over zere voeten tijdens fietsen? Kijk dan eens ons artikel over pijnlijke voeten tijdens het wielrennen.
Mocht je moeite hebben met wielrennen in warm weer? Wij hebben 8 tips voor wielrennen in de hitte.

Wielerkleding met temperatuur tussen 15° C – 19° C

Vaak is de temperatuur tussen de 10°C en 20°C voor wielrenners een onbekend gebied wat betreft het aantrekken van wielerkleding. Wat vooral belangrijk is, is dat de knieën worden beschermt. De pezen, ligamenten en spieren rondom de knieën moeten warm blijven. Zo functioneren zij beter en voorkomt het irritaties aan de pezen. Het is daarom ideaal om met deze temperaturen kniestukken te dragen. Ook armstukken zijn geen overbodige luxe. Zo hoeft je lichaam geen extra moeite doen om dit deel van je lichaam warm te houden en mocht je het toch te warm vinden, trek ze dan uit! Een korte mouwen zweetshirt onder de kleding maakt het helemaal af en ben je klaar om te gaan!

Wielerkleding met temperatuur tussen 11° C – 14° C

Bij dit weerstype ruilen we de kniestukken in voor beenstukken. Ook de armstukken kunnen in de kast blijven en kunnen worden ingeruild voor een wielerjack. Dit jack kan over je wielershirt en korte mouwen zweetshirt gedragen worden. Een windbody kan ook geen kwaad. Een windbody beschermt jouw romp tegen wind en kou. En het voordeel van een windbody is dat je die weer uit kan doen Daarnaast moet je de zomerse wielersokken inruilen voor wat dikkere, die zo jou voeten van de kou beschermen.

Voor de kale wielerfanaten onder ons. Doe vanaf deze temperaturen een wielerpetje onder je helm. Dit helpt je jou kale bolletje te beschermen tegen de kou.


Wielerkleding met temperatuur tussen 6° C – 10° C

Nu is de windbody en een lange mouwen zweetshirt echt een must geworden. Een wielerjack die je beter beschermt tegen regen en kou zoals de Fiandre Gabba is ook geen overbodige luxe. Ook zijn er dunne lange handschoenen op de markt die voor dit weerstype prima zijn om aan te trekken. Ook overschoenen kan geen kwaad, vooral als het ook hard waait. Zo blijven je voeten lekker warm!


Wielerkleding met temperatuur tussen 0° C – 5° C

Brr… Nu wordt het wel echt koud, maar een echte wielrenner kan wel tegen een stootje. Trek laagjes aan! Meerdere lagen geven een beter isolatie-effect en geven bovendien de mogelijkheid makkelijk een laagje extra of een laagje minder aan te doen. De lange dunne handschoenen kunnen worden ingeruild voor goede winterhandenschoen en zonder overschoenen kan je nu niet meer. Ook voor de mensen met haar is een petje nu geen overbodige luxe.


Onder de 0° C

Wil je met temperaturen onder de 0°C gaan fietsen? Held! Wij gaan dan liever Zwiften. Maar ga je onder de 0°C trainen, besteed veel aandacht aan je wielerkleding. Doe laagjes aan, zoals we hierboven hebben beschreven. Geef daarnaast je handen en voeten de aandacht. Dit zijn de lichaamsdelen die vaak het snelste afkoelen. Natuurlijk altijd handschoenen en overschoenen aan met dit weer. Wat ik daarnaast vaak gebruik met deze kou zijn boterhamzakjes om m’n voeten en van die rubberen doktershandschoenen onder m’n handschoenen. Het voordeel is dat de warmte/zweet niet kan ontsnappen en het is winddicht. Daar komt bij dat die dokterhandschoentjes dun zijn, waardoor de feeling met je stuur optimaal behouden blijft. Het nadeel is dat wanneer je even stilstaat het zweet kan afkoelen en de handen weer koud worden. Dan moet je weer hard fietsen om het weer warm te krijgen!
Ook je hoofd verdient de volledige aandacht. Veel warmte gaat verloren door het hoofd. Een muts of petje onder je helm is echt een ware must met dit weertype. De meeste renners rijden met dit weer ook met een buff rond om de nek warm te houden.

Er zijn natuurlijk veel meer trucjes. Deze zijn te lezen in waar je op moet letten in de kou!

En bij regen?

Mocht het buiten regenen tussen de 20°C en 10°C , zorg dan dat je goede wielerkleding draagt. Waterafstotende kleding zoals een wielerjack, arm- en beenstukken en overschoenen zijn dan geen overbodige luxe. En let ook op je handen! Met koude vingers kan je moeilijk sturen en remmen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Om minder nat te worden van het opspattend water van het wegdek, zijn spatborden voor racefietsen een goede oplossing. Zo word je minder nat.

Bij regen onder de 10° C adviseren wij jouw training anders in te vullen. Bijvoorbeeld om je training af te werken op Zwift. Wil je toch naar buiten, ga dan maximaal een uurtje! Bij dit weertype bouw je meer af, dan dat je opbouwt.


Weet je niet welke wielerkleding je aan moet doen? Trek laagjes aan!

De een kan beter tegen de kou, de ander weer beter tegen de hitte. Dat is nu eenmaal een feit. De een zal bijvoorbeeld het heerlijk vinden om met 15 graden in een korte broek te fietsen, waarbij de ander het liefst warm aangekleed is.Ons advies: kleed je dan liever te warm aan dan te koud en doe vooral laagjes aan. Een windbody, armstukken en beenstukken zijn kledingstukken die je gemakkelijk uit kan doen als je het te warm krijgt.

Krijg je nu lek of moet je wachten voor de brug? Trek dan ook snel weer een laagje aan die je daarvoor hebt uitgetrokken. Door het zweet koelt je lichaam af. Als je dan weer gaat fietsen en de wind blaast lekker op je bovenlichaam, moet je flink je best doen om weer op te warmen. Dit leidt weer tot prestatieverlies!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons