8 tips om te beginnen met wielerwedstrijden

Droom jij er van om eens een echte koers te willen rijden? Om eens in het peloton te rijden of misschien wel in de kopgroep te zitten? Maar waar begin je? Wij geven 9 tips om te beginnen met wielerwedstrijden.

1. Beginnen met het zoeken van wielerwedstrijden

Om te beginnen met wielerwedstrijden moet je natuurlijk eerst weten waar je deze wielerwedstrijden kan vinden. De meeste wielerwedstrijden in Nederland worden gereden onder de vlag van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie). Op hun site staan alle wielerwedstrijden in een kalender weergegeven.

Basislidmaatschap

Om te beginnen met wielerwedstrijden heb je dus vaak een basislidmaatschap van de KNWU nodig. Met deze basislidmaatschap kan je regionale wielerwedstrijden rijden en wielerwedstrijden bij de plaatselijke wielervereniging. Een basislidmaatschap kan je aanvragen op de site van de KNWU.

Vergeet MyLaps niet!

De KNWU wedstrijden worden verreden met MyLaps. Dit is een systeem die tijdregistratie bij houdt. Tijdens een wielerwedstrijd is een sensor van Mylaps verplicht. Je kan zo’n sensor altijd huren bij een KNWU-wedstrijd. Hier worden wel kosten voor in rekening gebracht.

2. Train goed voor je eerste wielerwedstrijd

Om te beginnen met wielerwedstrijden is een goede voorbereiding zeer belangrijk! Zorg dat je goed getraind aan start staat. Een wielerwedstrijd heeft al snel een gemiddelde van 40 km per uur en duurt vaak minimaal een uur. Het is dus verstandig om op tijd te beginnen met trainen en misschien eens mee te doen aan een trainingswedstrijd. Deze wedstrijden worden vaak doordeweeks bij de plaatselijke wielervereniging verreden. Zo krijg je al een beetje gevoel van de snelheid en in het peloton rijden.

3. Wees uitgerust voor de wedstrijd

Je kan beter presteren als je uitgerust bent. Dus mijdt de dagen voor je eerste wedstrijd zware inspanningen en ga de avond voor je eerste wedstrijd op tijd naar bed.

 

4. Denk aan een goede voedingsbodem

Jouw lichaam moet veel energie leveren. Het is dus belangrijk dat je genoeg brandstof in je lichaam hebt zitten om de inspanning aan te kunnen. Een goede voedingsbodem is dus van cruciaal belang. Eet twee uur voor je wedstrijd je laatste grote maaltijd. Zo heeft jouw lichaam tijd om het voedsel te verteren en heb jij tijdens de inspanning geen last van het eten wat in de weg zit. De laatste maaltijd voor je wedstrijd moet jou een boost geven tijdens de wedstrijd. Dus zorg dat er genoeg koolhydraten in zit en weinig vetten.

 

5. Om te beginnen met wielerwedstrijden moet ook je racefiets tiptop in orde zijn!

Nu jij klaar bent voor jouw eerste wielerkoers, moet er nu gekeken worden naar je racefiets. Want ook deze moet in topconditie verkeren! Sowieso moet je racefiets technisch in orde zijn. Dus controleer of alles het doet of loop nog even langs de fietsenmaker voor een controlebeurt. Haal ook zadeltasjes, de fietsbel of spatborden je racefiets. Dit is namelijk niet toegestaan.

Maak je fiets schoon!

Ook een schone racefiets zorgt ervoor dat je het maximale uit je prestatie kan halen. Met ons stappenplan kan jij je racefiets goed schoonmaken!

6. Wielerkleding

Een fietsbroek, fietsshirt en een zweethemd is veelal de standaard fietskleding, maar als het iets kouder is kan je best wel wat meer aan. Lees eens ons advies over welke wielerkleding bij welke temperaturen. Dan sta je altijd met de juiste kleding aan start! Daarnaast is een helm verplicht en zorg ook voor goede fietsschoenen.

7. Het is koers!

Via de KNWU-site kan je voor inschrijven voor de wielerwedstrijd. Bij wedstrijden voor regiorenners kan dit niet, maar je kan altijd op de dag zelf ook nog inschrijven. Zorg dat je op tijd naar de wielerwedstrijd gaat. Een uur voor start is een mooi streven. Als je er bent is het een kwestie van de volgende checklist na te lopen:

  • Rugnummer halen
  • Banden pompen
  • Warming-up/parkoers verkennen
  • Voeding mee
  • Starten maar!

Rugnummer halen

Dit kan bij de permanence. Hier kan je ook eventueel een sensor van MyLaps huren.

Banden pompen

De bandenspanning hangt af van het parkoers. Bij een wedstrijd over asfalt kan er meer spanning in de band dan bij een wedstrijd over klinkers.

Warming-up/parkoers verkennen

Een warming-up is voor iedereen verschillend, maar zorg dat er voor dat je warm bent gedraaid. Verken het parkoers. Weet hoe de bochten lopen en kijk waar de lastige punten zijn.

Voeding mee

Zorg dat je een bidon met water of voeding meeneemt in de wedstrijd en stop een voedingsreep in je achterzakje. Tijdens je wedstrijd is het verstandig om 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Verdeel dit goed, want als je te laat begint met ‘aanvullen’ kun je dit later lastig bijhouden. Zit je langer dan een uur op de fiets, dan is het aan te raden om 200-250 ml per kwartier te drinken. Denk hierbij aan een dorstlesser.

Starten maar!

Vanaf ongeveer 10 minuten voor de start zal de jury beginnen met het opstellen van de renners. Zorg dat je op tijd bij de start bent. Dan is het een kwestie van wachten op het startschot en wensen wij jou veel succes met je allereerste wielerwedstrijd!

 

8.Na de finish

Nog 1 tip voor na je allereerste koers: Zorg dat je goed herstelt van je inspanning. Vul dus weer je reserves aan. Lees de tips over voeding na het wielrennen. Lever je rugnummer weer in en mocht je bij de eerste drie finishen, vergeet dan niet te blijven voor de podiumceremonie!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons