Wielrennen als je verkouden bent

Iedere wielrenner heeft wel eens voor de dilemma gestaan: “Is het verstandig om te gaan trainen nu ik verkouden ben?” Vaak wordt dan toch de racefiets uit de schuur gepakt om “rustig” een rondje te fietsen. Maar is het wel verstandig om te gaan wielrennen als je verkouden bent? Mag je wel trainen? En hoe lang moet je rusten bij een fikse verkoudheid? In dit artikel gaan wij hier dieper op in.

Wat is een verkoudheid?

Om te weten wanneer je mag wielrennen als je verkouden bent moeten we eerst weten wat een verkoudheid nu echt is. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Een wielrenner wordt ongeveer 2 tot 3 keer per jaar verkouden. Verschijnselen bestaan uit snot in de neus en in de keel, neusverstopping, verminderde reuk, niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken.

Kan een verkoudheid worden voorkomen?

Er kunnen preventieve maatregelen worden genomen tegen een verkoudheid. Hiermee kan het risico op infectie worden verminderd. Maar een verkoudheid helemaal voorkomen kan zeker niet!  Met onderstaande maatregelen tegen verkoudheid is de kans dat je verkouden wordt minder:

  • Hand voor de mond bij niezen
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Handen wassen
  • Voorzichtigheid bij grotere groepen mensen in kleinere benauwde en slecht geventileerde ruimtes
  • Houd je weerstand op peil

 

Wielrennen als je licht verkouden bent

Een snotneus en wat proesten. Als dit de symptomen van jouw verkoudheid kan je nog prima wielrennen. Doe het wel wat rustiger aan. Je lichaam is bezig met de verkoudheid te bestrijden. En al dat snot maakt het ademen er niet gemakkelijker op! Ook het hoesten zorgt ervoor dat je even uit je concentratie bent. Dus lekker een tandje lichter en peddelen maar.

Wielrennen tijdens een zware verkoudheid

Heb je echt last van een loopneus, zere keel en gezwollen slijmvliezen? Luister dan goed naar je lichaam en sla een training over! De koude Nederlandse lucht zal je keel niet beter maken en de pijn die je er van hebt zal alleen maar afleiden van je training. Zet lekker een kop thee met honing, zet Netflix aan en probeer je herstel te pakken. Des te eerder is de verkoudheid weg, des te eerder beschik jij weer volledig over je krachten!

Training overslaan schadelijk voor je conditie?

De meeste wielrenners schrikken misschien nu van het stukje hierboven. Een training overslaan? Dan verlies je je conditie! Nu is één training overslaan geen ramp. Pas na een week van inactiviteit zal je conditie achteruit gaan. Maar na een inloopweekje ben je alweer op  niveau. En een weekje rust in een trainingsperiode kan geen kwaad!

Wielrennen met koorts is verboden

Wielrennen met koorts of griep is echt not done! Koorts is een infectie die op je spieren slaat. Dit betekent ook op je hartspier. Dit kan zeer gevaarlijk zijn! Vooral met een sport als wielrennen waar het hart langdurig hoog wordt belast. Het is dus dan ook sterk af te raden om te gaan wielrennen als je koorts/griep hebt.

Wanneer mag je dan wel weer wielrennen?

De gouden vuistregel is  die je kan bij koorts kan hanteren is de volgende: Het dubbele aantal dagen dat de koorts geduurd heeft sport je niet. Dus als je 3 dagen koorts hebt mag je 6 dagen niet wielrennen.

 

Tips om na een verkoudheid of koorts weer snel fit te zijn!

Weer snel herstellen van je verkoudheid of koorts? Deze 5 tips helpen jou om weer te wielrennen als je verkouden bent geweest:

  1. Eet gezonde voeding, vitamines en mineralen om weer aan te sterken (Sportvoeding en -supplementen
    Groot assortiment topmerken, vandaag besteld = morgen in huis!
    )
  2. Neem de tijd voor je herstel
  3. Slaap voldoende om je lichaam te laten rusten
  4. Vermijd stress zoveel mogelijk
  5. Zorg voor voldoende ontspanning

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons