Wielrennen in de kou. Is dat wel zo verstandig?

Kou is een emotie en emotie kan je uitschakelen. Dat is wat je leert in het leger. Als dit waar is dan zijn heel wat mensen emotioneel! De kou doet veel met prestaties, waardoor je je kan afvragen of het jou ook echt beter maakt. Daarom vroegen wij ons af: Wielrennen in de kou. Is dat wel zo verstandig?

Wielrennen in de kou

Helaas went trainen in de kou nooit. Sommige kunnen er goed tegen, andere niet. Toch geldt voor ieder lichaam hetzelfde. Om goed te kunnen presteren hebben je spieren naast energie warmte nodig. Vergelijk het met een motor van een auto. Een koude motor presteert minder dan een warme motor. Met deze kou moet het lichaam veel moeite doen om warm te blijven. Niet alleen de kou om je lichaam heen koelt af, maar ook de lucht die je inademt zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur wat zakt.

Hoe reageert jouw lichaam hierop?

Het lichaam reageert hierop door een grotere prioriteit te geven aan het warm houden van de vitale organen zoals hersenen en hart. Dit betekent dat er meer bloed gaat naar de organen en dus minder bloed naar je spieren, wat weer leidt tot minder toevoer van warmte en energie. De kou laat ons motortje dus minder goed werken.

Daarbij komt dat het met kou moeilijker wordt voor jouw lichaam om koolhydraten om te zetten in energie. Het lichaam rijdt dan meer op vetten, wat minder energie geeft. Het is dus moeilijker om een hogere inspanning te leveren als het koud is.

Je presteert dus minder met deze kou. Je kan je lichaam niet de juiste trainingsprikkel geven, dus train je minder efficiënt. Met de technieken van nu zijn er goede alternatieven om wel de juiste trainingsprikkel aan je spieren te geven. Zwift is een voorbeeld waar dit goed op kan. Gezien je dit binnen doet in een warme omgeving kan je lichaam ook beter presteren!

Tips voor wielrennen in de kou

Wil je toch buiten trainen wees goed voorbereid en besteed aandacht aan je kleding. Doe laagjes aan. Meerdere lagen geven een beter isolatie-effect en geven bovendien de mogelijkheid makkelijk een laagje extra of een laagje minder aan te doen. Geef je handen en voeten de aandacht. Dit zijn de lichaamsdelen die vaak het snelste afkoelen. Natuurlijk altijd handschoenen en overschoenen aan met dit weer. Wat ik daarnaast vaak gebruik met deze kou zijn boterhamzakjes om m’n voeten en van die rubberen doktershandschoenen onder m’n handschoenen. Het voordeel is dat de warmte/zweet niet kan ontsnappen en het is winddicht. Daar komt bij dat die dokterhandschoentjes dun zijn, waardoor de feeling met je stuur optimaal behouden blijft. Het nadeel is dat wanneer je even stilstaat het zweet kan afkoelen en de handen weer koud worden. Dan moet je weer hard fietsen om het weer warm te krijgen! Er zijn natuurlijk veel meer tricks, zoals vet (vaseline,ganzenvet), tijgerbalsem of aluminiumfolie. Probeer het eens uit en kijk wat bij jou past.

Bescherm je hoofd!

Een van de grootste bronnen die warmte verliest is je hoofd. Doe daarom met koud weer een koersklakske of een muts op. Die beschermt je tegen de kou en wind tijdens het fietsen.

Foto:Fotokoos

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons