De juiste bandenspanning voor het wielrennen

door | mei 24, 2019 | materiaal | 0 Reacties

Tijdens het wielrennen is een goede bandenspanning belangrijk. Te zachte banden fietst niet lekker en verhoogd de kans op lekke banden en met te harde banden kan je wel eens last krijgen van een klapband. Maar wat is dat wel de ideale bandenspanning? Wij leggen dit uitgebreid uit.

Wielrennen met te zachte banden

Wanneer je fietst met te zachte banden zal de bandoppervlakte wat de weg raakt groter. Hierdoor heb je een grotere rolweerstand. Daarnaast heb je minder grip in de bochten. Bij hele zachte banden gaat heeft de lucht in de band de ruimte om zich te verplaatsen. Hierdoor kan de band gaan glijden in de bocht. Het is dus belangrijk dat je de banden van jouw racefiets niet te zacht oppompt!

Wielrennen met te harde banden

Te harde banden verminderen juist weer het comfort. Je zal elke hobbel en bobbel in het wegdek voelen. Je demping is dus helemaal weg! Daarnaast kunnen te harde banden klappen tijdens het wielrennen.

De perfecte bandenspanning voor het wielrennen

Een vuistregel voor een perfecte bandenspanning tijdens het wielrennen is 1 Bar per 10 kilo lichaamsgewicht. Dus ben je 70 kilo, dan zal 7 bar in je banden een perfecte spanning geven. Let wel op de minimum en maximum die op de zijkant van de band staat en ga hier niet onder of overheen zitten.

Let op het wegdek

Let daarnaast op het wegdek waar je op gaat rijden. Heb je bijvoorbeeld een toertocht of wedstrijd op asfalt, kan je die vuistregel van hierboven prima gebruiken. Maar gaat de tocht of wedstrijd veelal over klinkers, dan is het verstandig om een halve bar minder te doen. Zo creëer je meer demping en meer grip in de bochten.

Let op het weer

Bij regenachtig weer is het ook verstandig om iets minder lucht in de band te pompen. Zo heb je een grotere bandoppervlak op het wegdek, waardoor je dus meer grip hebt. Rijd in de regen ook met banden die een regenprofiel hebben. Ook zo creëer je meer grip.

Bij warm weer is het verstandig om niet met te harde banden te fietsen. De hitte kan er namelijk voor zorgen dat je een klapband krijgt. Zet je fiets dan ook nooit in de zon als je even tijdens het wielrennen een bakkie gaat doen!

Experimenteer met de bandspanning tijdens het wielrennen

Nu je de vuistregels van de bandenspanning kent is het tijd voor jou om de ideale bandenspanning te vinden. De een fietst liever met een wat minder lucht in de banden, zodat die meer comfort heeft. De andere pompt zijn banden liever wat harder op. Experimenteer ook eens met de breedte van de band. Tegenwoordig heb je keuze in diverse banddiktes. Een bredere band geeft meer comfort.

Extra tips voor bandenspanning voor het wielrennen

Tip 1: Laat na het wielrennen de spanning uit je band lopen. Zo haal je de spanning van je band en zal je band dus langer meer gaan.

Tip 2: Voordat jij je band wilt oppompen moet je eerst een beetje lucht uit je band halen. Daarna kan jij je band naar de gewenste de gewenste bandenspanning pompen!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons