Wat is Bikefitting?

door | mei 10, 2019 | fietspositie | 0 Reacties

Als je een nieuwe fiets koopt bij de fietsenmaker of ergens anders kijk je vaak naar het framemaat. Hoelang ben ik? En welk framemaat hoort daarbij? Maar een goed framemaat biedt nog geen garantie voor veel fietsplezier. Want zit je wel goed op je fiets? Daar kan je achter komen met een Bikefitting. Bikefitting is een uitgebreide fietsmeting die ervoor zorgt dat je optimaal op je racefiets komt te zitten. Hierdoor vermindert de kans op blessures. Het is voor elke wielrenner dus aan te raden om een Bikefitting te doen. Maar wat is Bikefitting eigenlijk?

Om de vraag “Wat is Bikefitting?” te beantwoorden, moeten we eerst kijken wat een Bikefitting doet.  ​​​​Zoals gezegd is een Bikefitting een uitgebreide fietsmeting, waarbij men de ideale fietshouding probeert te vinden voor jou. Dit voorkomt blessures en zorgt voor het optimale fietsplezier.​​​

Hoe werkt een Bikefitting?

Een Bikefitting kan je vaak laten uitvoeren bij een racespecialist, een fysiotherapeut of een echte Bikefitspecialist. Om jouw ideale fietspositie te realiseren moet de Bikefitter weten wat je doelen zijn. Ga je wedstrijden rijden? Doe je aan toertochten of fiets je wekelijks voor de lol met je vrienden een rondje? Na deze korte introductie gaat  de Bikefitter met jou aan de slag. Je beenlengte wordt gemeten, schouderbreedte en je totale lichaamslengt. Ook worden de drukpunten in kaart gebracht en kijkt de Fitter hoe lenigheid je bent. Met al deze verzamelden data kan de Bikefitter aan de slag.

Wat heb je nodig voor een Bikefitting?

Om een goede fietsmeting te doen heb je het volgende nodig:

  • Je eigen racefiets
  • Je eigen wielerschoenen
  • Wielerkleding

Verschillende soorten Bikefitting

Over het algemeen heb je bij Bikefitting twee soorten metingen. Eentje op je eigen racefiets en eentje op een geavanceerde hometrainer. Je wordt in een harnas met bewegingssensoren gehesen en je stapt op je fiets of op de hometrainer. Dan is het een kwestie van fietsen en meten.

Meten is weten

Door de bewegingssensoren en een camera die op je gericht staat kan de Bikefitter jouw bewegingen goed volgen. Er wordt gemeten hoe je lichaam beweegt en hoe de krachten worden verdeeld. Dan is het een kwestie van de data goed uitlezen en de racefiets zo aan te passen dat jij in de juiste fietshouding zit!

Echt weten wat een Bikefitting is?

Als je echt wilt weten hoe een Bikefitting er aan toe gaat lees dan onze ervaring hierover. Wij hebben deze fitting laten uitvoeren bij Van Scheijndel Wielersport in ‘s-Gravenzande. Hier heb ik veel over mijn fietspositie geleerd en heb ik nu vooral veel plezier van het eindresultaat.

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons