Racefiets schoonmaken in vijf stappen

door | apr 23, 2019 | materiaal | 0 Reacties

Na een lange rit of een tocht in de regen is je racefiets vaak vies. Meestal heb je na zo’n rit niet veel zin om je racefiets schoon te maken. Toch adviseren wij dit wel te doen. Door het schoonmaken van jouw racefiets zal je minder snel problemen (krakende of piepende onderdelen) hebben en gaat jouw racefiets langer mee!

Een racefiets schoonmaken is een klus van ongeveer 30 tot 60 min

Hier alle stappen en benodigdheden voor het schoonmaken van jouw racefiets!

Benodigdheden voor racefiets schoonmaken

  • Fietsstandaard
  • Bike Cleaner
  • Poetsbenodigdheden
  • Tuinslag
  • Kettingolie
  • Multitool

Is je fiets heel vies? Borstel of spuit dan eerst het ergste vuil van jouw racefiets af voordat je begint met het schoonmaken van jouw racefiets.

Stap 1: Plaats jouw racefiets in een werkstandaard

Een racefiets schoonmaken moet je zo comfortabel mogelijk uitvoeren. Een werkstandaard helpt hierbij. De betrouwbare en stevige werkstandaarden van het Nederlandse fietsenmerk Trivio bijvoorbeeld. Deze werkstandaarden bieden jou gemak tijdens het schoonmaken van jouw racefiets. Door jouw racefiets in het werkstandaard te plaatsen heb jij je handen vrij om te poetsen!

Stap 2: zet je frame in het sop

Haal je voor- en achterwiel uit jouw racefiets. Sop het frame, het stuur, het zadel (en vooral de onderkant van het zadel) en de remklauwen goed een Bike Cleaner. Geef ook het aandrijfsysteem voldoende aandacht! Hier blijft vaak veel vuil aan hangen. Met een tandenborstel kan je goed bij de moeilijke plekjes zoals de achterderailleurwieltjes en tussen de voorbladen.

Geef ook jouw wielen de aandacht

Een spons over het voor- en achterwiel kan geen kwaad. Vergeet ook niet de tandwielen aandacht te geven. Al het vuil wat tussen de tandwielen zit kan je weghalen met een borstel.

Stap 3: Spuit jouw racefiets af

Na het insoppen is het tijd om jouw racefiets af te spuiten. Zorg dat je al het sop en al het vuil van je fiets afspuit. Gebruik hiervoor een tuinslang en geen hoogdrukreiniger! Met laatstgenoemde spuit je namelijk het vet uit je onderdelen.

Heb je een BB30 crankstel? Let dan op dat er niet teveel water op de lagers komen. Water tast de lagers aan, waardoor ze eerder kapot gaan.

 

Stap 4: drogen en smeren

Maak je racefiets, wielen en draaiende onderdelen goed droog. Zo voorkom roest en kan het water geen schade maken. Zet dan je achterwiel weer in je racefiets om je ketting schoon te maken. Hiervoor gebruik je een oude doek en ontvetter. Doe wat ontvetter op de doek en pak dan de ketting goed stevig vast. Met je andere hand kan je dan terug de pedalen terugtrappen. Hierdoor glijdt de ketting door het doek en zal het vuil van de ketting gaan. Pak dan een droog stukje van het doek om de ketting weer droog te maken. Daarna smeer je de ketting weer in en trap je weer een paar keer terug. Tot slot pak je weer een droog stukje ketting om het overtollige kettingsmeer te verwijderen! Meer over het smeren van de fietsketting in ons artikel fietsketting smeren.

 

Stap 5: Check de boutjes en moertjes van je racefiets

Nu is je racefiets schoonmaken bijna klaar! Maar voor alle zekerheid controleer je nog even of alles vast zit. Door (intensief) gebruik van de racefiets kan het wel eens zijn dat boutjes en moertjes los gaan zitten. Een multitool is een handig stukje gereedschap om voor dit klusje te gebruiken. Op een mulittool zit vrijwel alle gereedschaptools die je nodig hebt om je racefiets goed te onderhouden.

 

Racefiets schoonmaken met Trivio

Heb jij nog geen werkstandaard of een multitool? Dan adviseren wij Trivio! Begonnen in 2007 heeft het Nederlandse merk een uitgebreid assortiment van meer dan 500 onderdelen en accessoires, waaronder meerdere professionele werkstandaarden en multitools. De passie van Trivio vormt de basis voor de producten en de service die zij bieden. Trivio wilt dat jij steeds weer met een glimlach op de fiets zit. Deze wil is de inspiratiebron voor de ontwikkeling van alle artikelen. Geniet met Trivio van elke fietstocht!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR

RICK VAN DER ZANDEN

Als kleine jongen ging ik mee naar wielrenwedstrijden van m’n broer en zo ben ik aangestoken met het wielervirus. Tot mijn 23e heb ik wedstrijden gereden bij de elite/beloften. Daarna heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd om mijn kennis over trainingsleer en het menselijk lichaam. Deze kennis deel ik nu jonge talenten die ik train en met jou op Wieler Advies!

 

VOLG MIJ OP

Ook leuk om te lezen

Volg ons